BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyszła nam chęć na coś słodkiego coś do kawy, więc rozmroziłam biszkopt wcześniej zamrożony. Mus jabłkowy własnej roboty w szafce stal więc już miałam coś do biszkoptu, śmietana i czekolada zawsze w domu jest i powstało to pyszne ciasto.

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

 

  • Biszkopt;
  • jajka 5 ,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • budyń śmietankowy 1/4 szkl,
  • cukier 1/2 szkl, ( można 3/4 szkl, jak toś woli mocniej słodkie),
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

 

  • Poncz;
  • sok z cytryny,
  • cukier drobny 2 łyżki,
  • woda ciepła 1/4 szkl,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 2 op,

 

  • Mus jabłkowy litrowy słoik,
  • galaretki agrestowe lub cytrynowe 2,
  • bułka tarta 2 łyżki,
  • cukier puder 2 łyżki,

 

  • Dodatkowo ;
  • masa kajmakowa,
  • kakao rozpuszczalne do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Biszkopt oto link;

https://gotujmy.pl/biszkopt-z-budyniem,przepisy-ciasta-przepis,290617.html

Mus jabłkowy ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier puder i bułkę tartą. Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po dokładnym rozpuszczeniu galaretki połączyć z musem jabłkowym.

Biszkopt nasączyć ponczem - sokiem z cytryny, cukru pudru i wody. Po nasączeniu rozsmarować masę kajmakową. Nałożyć obręcz tortownicy w której piekł się biszkopt, na biszkopcie rozłożyć mus jabłkowy. Włożyć do lodówki na 30 minut.

W między czasie przygotować krem śmietankowy;

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.

Czekoladę deserową posiekać na małe kawałki, następnie połączyć z ubitą śmietaną. Ciasto wyjąc z lodówki rozłożyć śmietanę i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Gotowe ciasto oprószyć rozpuszczanym kakao.
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Ciasto w przekroju ,po upieczeniu gotowe do podania
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Biszkopt po upieczeniu i przekrojeniu gotowy do obłożenia
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po dokładnym rozpuszczeniu galaretki połączyć z musem jabłkowym
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Biszkopt nasączyć ponczem - sokiem z cytryny, cukru pudru i wody. Po nasączeniu rozsmarować masę kajmakową
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Ubitą śmietanę połaczyć z posiekaną czekoladą
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Ciasto wyjąc z lodówki rozłożyć śmietanę i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Gotowe ciasto oprószyć rozpuszczanym kakao
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Ciasto gotowe do podania