Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Biszkopt z bitą śmietaną ,galaretką i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto,wspomnienie z dzieciństwa.

Biszkopt z bitą śmietaną ,galaretką i truskawkami

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną ,galaretką i truskawkami

 

 

  • biszkopt:

 

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • masa śmietanowa :

 

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

 

  • dodatkowo :

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną ,galaretką i truskawkami
Biszkopt :Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką. Piec w piekarniku na termoobiegu w 180 stopniach przez 20 min. Wystudzić. Następnie przeciąć na 2 części.Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno , dodać cukier puder i wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Jedną część biszkoptu wyłożyć masą śmietanową i układać dookoła truskawki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.Przykryć drugą częścią biszkoptu. Dodatkowo: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Na drugiej części biszkoptu ułożyć truskawki i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na noc.