justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Biszkopt z budyniem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto

Biszkopt z budyniem i galaretką

Składniki:

Biszkopt z budyniem i galaretką

 

  • biszkopt:
  • jajka 5 sztuk
  • mąka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka

 

  • budyń waniliowy
  • galaretka wiśniowa 2 sztuki
  • dżem jeżynowy kilka łyżek

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z budyniem i galaretką
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec delikatnie należy wmieszać pianę z białek.

Tak powstałe ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.

Kiedy cisto się piecze rozrabiamy galaretki w nieco mniejszej ilości wody. odstawiamy do ostygnięcia. Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na połowę. Budyń robimy według przepisu na opakowaniu. Jeszcze ciepły przekładamy na jedną połówkę ciasta i równo rozsmarowujemy. Zakrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta smarujemy dżemem. Powinna być to cienka warstwa. Na dżem wykładamy tężejąca galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.