nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Biszkopt z dodatkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie, efektowne i pyszne ciasto.

Biszkopt z dodatkami

Składniki:

Biszkopt z dodatkami

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 2 małe banany
  • 1 śnieżka + fix do ubijania śmietany
  • 1 galaretka (owoce leśne)
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • srebrne perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z dodatkami
1. Przygotowujemy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Bialka ubijamy na pianę, następnie stopniowo łączymy z żółtkami i cukrem. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem, miksując na najmniejszych obrotach. Masę wylewamy do natłuszczonej tortownicy, Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 10 minut. Przed przygotowaniem biszkoptu możemy przygotować galaretkę rozpuszczając ją w 400 ml wody. 2. Gotowy i ostudzony biszkopt przekładamy na paterę lub tacę. Smarujemy dość grubą warstwą dżemu, a na nim układamy plastry bananów. 3. Przygotowujemy śnieżkę wraz z fixem, którą rozsmarowujemy na cieście. 4. Na górze układamy rozdrobnioną galaretkę, którą posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i perełkami. 5. Podajemy schłodzone.