Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem dodawać po jednym żółtka i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna i nie będzie spadała z łopatki. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i małymi porcjami dodawać do ubitej na sztywno masy jajecznej, miksując na najmniejszych obrotach. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Krem budyniowy: W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować. Wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości porcjami dodawać zimny budyń i ucierać. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem.
Masa truskawkowa: Umyte i obrane truskawki z sokiem z cytryny i cukrem pudrem zmiksować na gładki mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie zimna i zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka.
Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka.
Krem budyniowy: W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować. Wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości porcjami dodawać zimny budyń i ucierać. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem.
Masa truskawkowa: Umyte i obrane truskawki z sokiem z cytryny i cukrem pudrem zmiksować na gładki mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie zimna i zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka.
Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka.