Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne połączenie kiwi i truskawek w formie apetycznego i kolorowego ciasta. Różowa, delikatna beza, pistacjowy, aksamitny krem i lekko orzeźwiające intensywnie zielone owoce kiwi to połączenie idealne. Polecam!

Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 400 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • śmietana kwaśna gęsta 18% -2 łyżki
  • Masa:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 białek
  • 3 łyżki budyniu truskawkowego (60 g, opakowanie)
  • łyżka soku z porzeczek
  • dżem jagodowy - 2 słoiczki (500-600g)
  • 200 g orzechów włoskich
  • Na krem:
  • 500 ml soku przecierowego zielonego kiwi
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 400 g miękkiego masła (2 kostki)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą
Ciasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia. Oba placki smarujemy dżemem jagodowym. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i sok. Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na dżemie. Oba placki posypujemy przesiekanymi orzechami. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Warto blaszki wyłożyć papierem do pieczenia pozostawiając dość duży zapas papieru, dzięki któremu łatwo wyciągniemy placki z blaszek.Krem: 2 szklanki soku gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W mleku rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się soku przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty budyń. Budyń studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Na owoce wykładamy resztę kremu. Na kremie układamy drugi placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą
Etap 1 Owocowe ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą - przygotowanie truskawkowej, różowej bezy
Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą
Etap 2 Owocowe ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą - za pomocą papiery do pieczenia wyciągamy placki z blach i dobrze schładzamy
Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą
Etap 3 Owocowe ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą - na wystudzone placki wykładamy połowę kremu, owoce kiwi, a na nie resztę masy
Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą
Etap 4 Owocowe ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą - gotowe ciasto, najlepsze na drugi dzień