Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty deser, który wszystkim smakuje. Z części maślanego ciasta kruchego robię ciasteczka, pozostałe wykorzystuję właśnie do tych tartaletki.

Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami

Ciasto

  • 200 gram miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75 gram cukru pudru
  • 100 gram mielonych migdałów
  • 280 gram mąki tortowej

Bitą śmietana

  • Śmietana 30% (200 ml starcza na około 5 dużych tartaletek)
  • Aromat waniliowy kilka kropel
  • Cukier puder 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami

Przygotowanie ciasta

Masło z dwoma rodzajami cukru zmiksować, następnie przesiać mąkę, dodać migdały i zagnieść.

Część ciasta zawsze zużywam na ciastka.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, następnie nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175' i pieczemy ok. 15 minut, do momentu kiedy się lekko zarumienią.

Przygotowanie bitej śmietany

Schłodzoną śmietanę miksujemy dodając w międzyczasie cukier puder i aromat waniliowy. Miksujemy dopóki będzie sztywna.

Tartaletki prawie gotowe!

Wystudzone tartaletki wyciągamy z foremek i papieru, nakładamy bitą śmietanę. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wysuszamy, przekrajamy na pół i układamy na bitej śmietanie.

Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami
Upieczone w foremkach ciasto. Blaszki można wyłożyć papierem bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami
Bitą śmietana- tym razem smakowa, został dodany aromat waniliowy.
Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami
Bitą śmietanę można nałożyć łyżką, choć lepiej będzie się prezentować wyciśnięta szprycą.