Sposób przygotowania:
Ciasto wspomnienie lataBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Mąki z proszkiem przesiać do miski.
Do utartych żółtek dodać połowę ubitej piany z białek i połowę mąki, wymieszać i dodać pozostałą pianę z białek i resztę mąki.
Wymieszać i przelać do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 170 stopni z termoobiegiem ok. 15-20 min (do suchego patyczka).
Mus truskawkowy
Truskawki wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody by pokryła dno garnka i wsypać cukier. Zagotować i gotować kilka minut.
Zblendować i wsypać galaretkę i żelatynę. Dobrze wymieszać i wystudzić. Wstawić do lodówki żeby trochę zgęstniało.
Gdy mus jest dostatecznie gęsty, ale jeszcze nie zastygnięty całkowicie, przełożyć go na wystudzony biszkopt.
Na mus ułożyć biszkopty moczone w likierze śmietankowym wymieszanym z mlekiem. Wstawić ciasto do lodówki.
Krem śmietankowy
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixami na sztywny krem. Wymieszać z serkiem mascarpone.
Krem wyłożyć na biszkopty. Na kremie ułożyć połówki truskawek. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Zimną wylać na ciasto. ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki żeby stężało. Ciasto można też przygotować w formie wielowarstwowej.
Biszkopt można podzielić na 2 blaty, mus i krem na 2 porcje i poprzekładać tak jak na 3 zdjęciu.