iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest bardzo puszyste w smaku. Idealnie komponuje się z polewą z dodatkiem miodu. W sam raz na wiosenne dni.

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki maku.

Masa

  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 3 serki mascarpone,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami
Białka należy oddzielić od żółtek.

Następnie białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną masę.

Ubijając dalej dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej kakao oraz proszek i mak. Dodajemy do masy.

Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (blaszka około 30 cm).

Po upieczeniu dzielimy nicią na dwie części.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, zostawiamy z tej ilości 3 łyżki.

Do śmietany dodajemy mascarpone.

Truskawki (3/4 całości) kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do masy.

Przekładamy kremem z truskawkami biszkopty.

Dekorujemy pozostałymi truskawkami.

Pozostałe 3 łyżki śmietany podgrzewamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy w niej czekoladę.

Dodajemy miód. Masa powinna być jednolita.

Polewamy po całości polewą.

Ciasto chłodzimy.