Sposób przygotowania:
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami
Białka należy oddzielić od żółtek.
Następnie białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną masę.
Ubijając dalej dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej kakao oraz proszek i mak. Dodajemy do masy.
Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (blaszka około 30 cm).
Po upieczeniu dzielimy nicią na dwie części.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, zostawiamy z tej ilości 3 łyżki.
Do śmietany dodajemy mascarpone.
Truskawki (3/4 całości) kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do masy.
Przekładamy kremem z truskawkami biszkopty.
Dekorujemy pozostałymi truskawkami.
Pozostałe 3 łyżki śmietany podgrzewamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy w niej czekoladę.
Dodajemy miód. Masa powinna być jednolita.
Polewamy po całości polewą.
Ciasto chłodzimy.
Następnie białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną masę.
Ubijając dalej dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej kakao oraz proszek i mak. Dodajemy do masy.
Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (blaszka około 30 cm).
Po upieczeniu dzielimy nicią na dwie części.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, zostawiamy z tej ilości 3 łyżki.
Do śmietany dodajemy mascarpone.
Truskawki (3/4 całości) kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do masy.
Przekładamy kremem z truskawkami biszkopty.
Dekorujemy pozostałymi truskawkami.
Pozostałe 3 łyżki śmietany podgrzewamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy w niej czekoladę.
Dodajemy miód. Masa powinna być jednolita.
Polewamy po całości polewą.
Ciasto chłodzimy.