gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Biszkopt z masą śliwkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowane ciasto z masą śliwkową polecam do popołudniowej kawki. Jest pyszne i smakowało całej mojej rodzinie.

Biszkopt z masą śliwkową

Składniki:

Biszkopt z masą śliwkową

BISZKOPT

MASA

  • 1/2 kg śliwek
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą śliwkową

ETAP 1:

Biszkopt z masą śliwkową
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 2:

Biszkopt z masą śliwkową
Do ubitych białek dodajemy żółtka i cukier.

Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy , aż piana będzie puszysta.

ETAP 3:

Biszkopt z masą śliwkową
Do piany jajecznej wsypujemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Do piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aż masa będzie jednolita.

ETAP 4:

Biszkopt z masą śliwkową
Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy biszkopt.

Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą małą tortownicę. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

ETAP 5:

Biszkopt z masą śliwkową
przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.

Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

ETAP 6:

Biszkopt z masą śliwkową
Śliwki smażymy bez pestek około godziny.

Śliwki przebieramy i usuwamy pestki, po czym przekładamy do garnka i smażymy ok. godziny na wolnym ogniu. (mieszając co jakiś czas)

ETAP 7:

Biszkopt z masą śliwkową
Do usmażonych i gorących śliwek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.

Następnie do zesmażonych - gorących śliwek wsypujemy galaretkę, mieszamy i dostawiamy.

ETAP 8:

Biszkopt z masą śliwkową
Tężejącą masę ślwikową wykłądamy na jeden biszkopt i przykrywamy drugim.

Gdy masa zacznie tężeć, to wykładamy ją na jeden biszkopt i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

biszkopt