Sposób przygotowania:
Biszkopt z masą śliwkowąETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 2:
Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy , aż piana będzie puszysta.
ETAP 3:
Do piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aż masa będzie jednolita.
ETAP 4:
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą małą tortownicę. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
ETAP 5:
Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
ETAP 6:
Śliwki przebieramy i usuwamy pestki, po czym przekładamy do garnka i smażymy ok. godziny na wolnym ogniu. (mieszając co jakiś czas)
ETAP 7:
Następnie do zesmażonych - gorących śliwek wsypujemy galaretkę, mieszamy i dostawiamy.
ETAP 8:
Gdy masa zacznie tężeć, to wykładamy ją na jeden biszkopt i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.