Sposób przygotowania:
Placek z pijana śliwką
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka. Na końcu dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i posiekane orzechy - delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Pieczemy 2 takie biszkopty!!
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka. Na końcu dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i kakao mąkę i zmielone orzechy - delikatnie mieszamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Pieczemy 2 takie biszkopty!!
Masa:
2 szklanki mleka zagotować, a w 1 szklance mleka rozmieszać budynie i żółtka - wlać na gotujące się mleko i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić.W małej ilości wody rozpuścić kawę i ostudzić. W tym czasie rodzynki przelać gorącą wodą , a śliwki pokroić w kostkę i zalać wszystko spirytusem.( najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić na całą noc - będzie lepsze). Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodać ziemny budyń - utrzeć. Podzielić masę na 1/4 i 3/4. Gorzką czekoladę roztopić można dodać troszkę mleka - ostudzić. Wystygniętą czekoladę wymieszać z mniejszą ilością masy i dodać śliwki i rodzynki - wymieszać. Do większej ilości masy dodać rozpuszczoną kawę i 2-3 łyżeczki spirytusu.
Przekładanie:
Biszkopt czekoladowy - masa kawowa - biszkopt orzechowy - masa ze śliwkami - biszkopt orzechowy - masa kawowa - biszkopt czekoladowy - polewa
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka. Na końcu dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i posiekane orzechy - delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Pieczemy 2 takie biszkopty!!
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka. Na końcu dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i kakao mąkę i zmielone orzechy - delikatnie mieszamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Pieczemy 2 takie biszkopty!!
Masa:
2 szklanki mleka zagotować, a w 1 szklance mleka rozmieszać budynie i żółtka - wlać na gotujące się mleko i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić.W małej ilości wody rozpuścić kawę i ostudzić. W tym czasie rodzynki przelać gorącą wodą , a śliwki pokroić w kostkę i zalać wszystko spirytusem.( najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić na całą noc - będzie lepsze). Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodać ziemny budyń - utrzeć. Podzielić masę na 1/4 i 3/4. Gorzką czekoladę roztopić można dodać troszkę mleka - ostudzić. Wystygniętą czekoladę wymieszać z mniejszą ilością masy i dodać śliwki i rodzynki - wymieszać. Do większej ilości masy dodać rozpuszczoną kawę i 2-3 łyżeczki spirytusu.
Przekładanie:
Biszkopt czekoladowy - masa kawowa - biszkopt orzechowy - masa ze śliwkami - biszkopt orzechowy - masa kawowa - biszkopt czekoladowy - polewa