Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Biszkopt z masą wiśniowo-śmietanową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki , puszysty placek , dobry na upały

Biszkopt z masą wiśniowo-śmietanową

Składniki:

Biszkopt z masą wiśniowo-śmietanową

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jaj
  • 1i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 5 łyżek oleju
  • MASA:
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka wody
  • galaretka wiśniowa
  • łyżeczka żelatyny
  • 30 dkg. białego sera
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • słoik wydrylowanych wiśni

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą wiśniowo-śmietanową
BISZKOPT: białka ubić na sztywno , stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku , dalej ubijając dodać olej , ocet , mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia , wylać do formy piec 20 minut w 175 *C . Po wystudzeniu przekroić na pół MASA: Szklankę wody przegotować z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym , dodać galaretkę , łyżeczkę żelatyny i dobrze rozpuścić ( jeśli galaretka nie chce się rozpuścić należy całość podgrzewać) to przestudzić. Ser dobrze zmiksować , dodać galaretkę , wstawić na chwilę do lodówki , gdy masa zacznie tężeć dodać ubitą śmietanę 30% i wydrylowane wiśnie , delikatnie połączyć . Przełożyć biszkopt. Wierzch placka można polać galaretką