ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Biszkopt z musem dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla smakoszy dyni to doskonałe ciasto na deser. Mus jest bardzo lekki i puszysty jak pianka ptasiego mleczka.

Biszkopt z musem dyniowym Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Biszkopt z musem dyniowym

 

  • dynia ok 2 kg sztuka,
  • woda 1/2 szklanki,
  • galaretka pomarańczowa 3 sztuki,
  • mascarpone 250 gram,
  • woda z cytryną 1/2 szklanki,
  • orzeszki prażone bez soli 250 gram

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem dyniowym
Z dyni odciąć łupinę, bez pestek pokroić w kostkę, wsypać do garnka. Wlać 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu cały czas mieszać do miękkości dyni, wsypać galaretki, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.

W misie robota utrzeć składniki na dość gęste ciasto: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce, cukier w trakcie ubijania, dodawać po żółtku, na koniec wsypać mąki i na małych obrotach robota wmieszać w ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie.

Do wystudzonej dyni dodać mascarpone zimne i mikserem ubić z 2 minuty.

Biszkopt wyjąć na duży talerz, nasączyć np wodą z cytryną, na biszkopt wyłożyć cały us, rozsmarować wokoło rantu, wierzch wygładzić, posypać prażonymi orzeszkami (w rozdrabniaczu je zmiksowałam), schować do lodówki.
Biszkopt z musem dyniowym
Ostry nóż do odkrojenia łupiny twardej.
Biszkopt z musem dyniowym
Galaretki dodać można jaki smak się lubi.
Biszkopt z musem dyniowym
Mascarpone idealnie nadaje się do takiego deseru.
Biszkopt z musem dyniowym
Ciasto powinno być o gęstej konsystencji.
Biszkopt z musem dyniowym
Biszkopt z musem dyniowym
Biszkopt z musem dyniowym
Biszkopt z musem dyniowym
Biszkopt z musem dyniowym
Biszkopt z musem dyniowym
Biszkopt z musem dyniowym