Sposób przygotowania:
Biszkopt z musem dyniowym
Z dyni odciąć łupinę, bez pestek pokroić w kostkę, wsypać do garnka. Wlać 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu cały czas mieszać do miękkości dyni, wsypać galaretki, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
W misie robota utrzeć składniki na dość gęste ciasto: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce, cukier w trakcie ubijania, dodawać po żółtku, na koniec wsypać mąki i na małych obrotach robota wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Do wystudzonej dyni dodać mascarpone zimne i mikserem ubić z 2 minuty.
Biszkopt wyjąć na duży talerz, nasączyć np wodą z cytryną, na biszkopt wyłożyć cały us, rozsmarować wokoło rantu, wierzch wygładzić, posypać prażonymi orzeszkami (w rozdrabniaczu je zmiksowałam), schować do lodówki.
W misie robota utrzeć składniki na dość gęste ciasto: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce, cukier w trakcie ubijania, dodawać po żółtku, na koniec wsypać mąki i na małych obrotach robota wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Do wystudzonej dyni dodać mascarpone zimne i mikserem ubić z 2 minuty.
Biszkopt wyjąć na duży talerz, nasączyć np wodą z cytryną, na biszkopt wyłożyć cały us, rozsmarować wokoło rantu, wierzch wygładzić, posypać prażonymi orzeszkami (w rozdrabniaczu je zmiksowałam), schować do lodówki.