ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gulasz paprykowy pikantny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybki, łatwy i smaczny gulasz paprykowy. Nam najlepiej smakuje z makaronem, ale też i z ziemniakami, kaszą pęczak.

Gulasz paprykowy pikantny Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gulasz paprykowy pikantny

 

  • schab 20 dag,
  • bekon 20 dag,
  • olej 8 łyżek,
  • cebula i sztuka,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • papryka kolorowa 8 sztuk średnie,
  • papryczka ostra 1 sztuka średnia,
  • kucharek 1 łyżka,
  • pomidory bardzo dojrzałe 8 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • makaron jaki się lubi

Sposób przygotowania:

Gulasz paprykowy pikantny
Schab, bekon pokroić w kostkę i na oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i podsmażać z 3 minuty. Wsypać drobno pokrojone papryki, kucharka, wymieszać i podsmażać z 3 minuty. Wsypać pokrojoną drobno z pestkami papryczkę ostrą, podsmażać z 3 minuty (na koniec 1 szklankę gulaszu odłożyć i będzie na później do młodej kapusty).

Wlać zmiksowane pomidory (lub sok pomidorowy), wymieszać i gotować z 10 minut pod przykryciem.

Na koniec dodać sól, pieprz ziołowy, wymieszać z i zdjąć z ognia.

Ugotować makaron jaki się lubi i podać z gulaszem.
Gulasz paprykowy pikantny
Schab i bekon drobno pokrojony w kosteczkę.
Gulasz paprykowy pikantny
Papryki słodkie drobno pokrojone szybciej będą gotowe.
Gulasz paprykowy pikantny
Papryczka ostra z pestkami lub bez jeśli ma być mniej ostro.
Gulasz paprykowy pikantny
Pomidory zmiksowane lub dobry sok pomidorowy.
Gulasz paprykowy pikantny
Gulasz paprykowy pikantny
Gulasz paprykowy pikantny
Gulasz paprykowy pikantny