SUPERPRZEPIS

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

Ciasto z musem z jabłek i bitą śmietaną jest bardzo smaczne. Delikatne, lekkie i nie za bardzo słodkie.

Składniki:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

 

  • Biszkopt
  • 8 jajek
  • 20 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Bita śmietana
  • 2,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wody
  • 3 galaretki cytrynowe
  • Mus z jabłek
  • 1 kg jabłek
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wody
  • cukier do smaku
  • Poncz
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pozostałe produkty
  • kilka biszkoptów
  • 5 dag czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

ETAP 1:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Rozgotowane jabłka połączyć z galaretką.

Obrane jabłka wsypać do rondla, wlać szklankę wody, rozgotować. Zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką, dosłodzić, odłożyć do stężenia.

ETAP 2:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Z jajek i reszty składników upiec duży biszkopt.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.

ETAP 3:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Na biszkopr wyłożyć mus z jabłek, wyrównać.

Oba blaty skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Na jeden blat wyłożyć tężejący mus z jabłek, odłożyć do lodówki do stężenia.

ETAP 4:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem
Ubitą śmietankę połączyc z płynną, zimną galaretką.

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie ciągle ubijając wlać płynną galaretkę.

ETAP 5:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

2/3 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek i przykryć drugim biszkoptem.

ETAP 6:

Biszkopt z musem jabłkowym i kremem

Resztą kremu posmarować ciasto po wierzchu, posypać pokruszonymi biszkoptami i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki do stężenia.


Tagi:

biszkopt