Sposób przygotowania:
Biszkopt z musem jabłkowym i krememETAP 1:
Obrane jabłka wsypać do rondla, wlać szklankę wody, rozgotować. Zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką, dosłodzić, odłożyć do stężenia.
ETAP 2:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.
ETAP 3:
Oba blaty skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Na jeden blat wyłożyć tężejący mus z jabłek, odłożyć do lodówki do stężenia.
ETAP 4:
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie ciągle ubijając wlać płynną galaretkę.
ETAP 5:
2/3 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek i przykryć drugim biszkoptem.
ETAP 6:
Resztą kremu posmarować ciasto po wierzchu, posypać pokruszonymi biszkoptami i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki do stężenia.