Sposób przygotowania:
"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mangobiszkopt
Oddzielamy białka od żółtek.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywno i kolejno dodajemy cukier i po jednym żółtku.
Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
Najlepiej jest upiec go poprzedniego dnia.
masa budyniowa
Zagotowujemy 2 szklanki mleka, w trzeciej rozpuszczamy cukier i proszek budyniowy, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do zagotowania.
Budyń przykrywamy folią i studzimy, lub wkładamy do zimnej wody i studzimy bardzo często mieszając.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, a każda kolejna łyżka po dokładnym połączeniu poprzedniej.
Dolny blat nasączamy połową ponczu, wylewamy masę budyniową i wkładamy do lodówki,
mus mango
Mango obieramy, wycinamy pestkę i miksujemy na papkę razem z sokiem z cytryny.
Obie galaretki rozpuszczamy w wrzątku- studzimy, do zimnej dodajemy mus z mango
Mleko ubijamy razem z śnieżką około 5 minut. Masa bardzo zwiększy swoją objętość, ale nie będzie sztywna.
Połowę musu wylewamy na masę budyniową.
Przykrywamy drugim blatem nasączonym ponczem, na górę wykładamy resztę musu.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny i w lodówce przechowujemy.