Sposób przygotowania:
Biszkopt z musem gruszkowym
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając, powoli dodawaj cukier i żółtka. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką stopniowo dodawaj mąkę. Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-30 min. Po wystygnięciu, przekrój na dwa placki. Mus gruszkowy: Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do garnka, podlej sokiem i chwilę podgotuj (ok 10-15 min). Miękkie owoce zmiksuj blenderem na gładki mus. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do gruszek. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż na biszkopta, przykryj drugą częścią i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygła. Gotowe ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
zbysiowa