aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Biszkopt z truskawskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Idealne na letnie dni :) Truskawki można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami

Biszkopt z truskawskami

Składniki:

Biszkopt z truskawskami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

 

  • Krem:
  • 3 dkg masła
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy

 

  • Ponadto:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 75dkg truskawek

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawskami
Żółtka utrzeć z cukrem i wodą, dodać mąkę - wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, dodać i delikatnie wymieszać. Piec ok. 20-30min w 180stopniach. Stopione i ostudzone masło wymieszać z mąką, dodać osłodzonym mleko. Zagotować. Wymieszać z żółtkami i jeszcze chwilę podrzewać.Przestudzony krem wyłóżyć na biszkopt, na to poukładać truskawki, zalać tężejącą, rozpuszczoną w trochę mniejszej ilości wody, galaretką. Wstawić do lodówki.