Sposób przygotowania:
Biszkopt z twarogiem i musem jabłkowymETAP 1:
Na początek do miski wbić całe jajka i wsypać cukier, całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę jajeczną. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wlać olej zmiksować do połączenia się składników z masą jajeczną.
ETAP 2:
Gdy ciasto mamy już przygotowane blaszkę 36 na 26 wyłożyć papierem do pieczenia (ja papier miętolę i oblewam go ciepłą wodą delikatnie wyciskam, aby nie przerwać papieru, a następnie energicznym ruchem prostuję go, wtedy lepiej układa się w blaszce).
Przelać całe przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 3:
W trakcie, gdy ciasto się piecze przygotować galaretki, do salaterek wsypać po dwie galaretki każdego koloru zalać szklanką wody czyli np. jak u mnie dwie poziomkowe zalać szklanką wody i dokładnie rozpuścić. Dwie lemoniada ananasowa również obie razem zalać szklanką wody i rozpuścić. Przygotowane galaretki pozostawić do czasu, aż zaczną lekko tężeć.
ETAP 4:
Jak już ciasto ostygło przekroić je na dwa blaty.
W czasie przygotowania naszykować twaróg tj. wyjąć go do salaterki, rozkruszyć za pomocą widelca. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę poziomkową lub dowolną inną i całość zmiksować do połączenia się twarogu z galaretką.
ETAP 5:
Przekrojony dolny blat ciasta położyć w blaszce, w której był pieczony biszkopt. Przełożyć całą masę twarogową i ładnie wyrównać wierzch po całości, aby masa zakryła całe ciasto. Następnie szybko przygotować mus, przełożyć go ze słoika do miski dodać lekko tężejącą galaretkę lemoniada ananasowa lub dowolny smak, wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się musu z galaretką.
Wierzchnią część blatu ciasta rumianą stroną położyć w kierunku wyłożonej masy twarogowej, docisnąć. Na położony blat łyżkami wyłożyć mus jabłkowy przygotowany z galaretką i wyrównać po całości.
Tak przygotowane ciasto wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
ETAP 6:
Po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto z lodówki i kroić na dowolne kawałki.
Dodam że ciasto bardzo ładnie się kroi nie kruszy się ani nic się nie rozpada. Jeśli mam być szczera to ukroiłam dziś, bo mąż z synem nie mogli się doczekać ale lepsze jest następnego dnia gdy masy przegryzą się z ciastem choć dziś na świeżo też było bardzo smaczne.