Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1315]

Tort z kremem jabłkowym 3-Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mój przepis autorski, który powstał ze względu na dogodzenie całej rodzince. A że każdy chciał co innego to wszystko połączyłam i pyszny torcik zniknął bardzo szybko.

Tort z kremem jabłkowym 3-Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z kremem jabłkowym 3-Di

Biszkopt:

Krem:

  • 1/2 kg jabłek (już obranych i oczyszczonych)
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%

Nasączenie:

  • 1/2 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 2 łyżeczki żelatyny żelatyny

Opcjonalnie:

  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 herbatniki

Sposób przygotowania:

Tort z kremem jabłkowym 3-Di
Biszkopty można upiec samemu lub skorzystać ze sklepowych. W tortownicy układać kolejno: biszkopt (nasączyć), krem, biszkopt (nasączyć), krem, dżem, biszkopt (nasączyć), galaretka, dekoracje. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Biszkopt rzucany o średnicy 26 cm: Piekłam większą ilość biszkoptów, w tym z kakao, więc w cieście są różnokolorowe spody. Spokojnie możecie zrobić z jednego rodzaju biszkoptów.

Białka ubić na sztywną pianę i ubijając powoli wsypać cukier a na końcu dodać żółtka. Delikatnie wymieszać z mąkami. Piec 40 minut w 170 stopniach. Od razu po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę zasłaną kocem z około 1/2 metra wysokości. Blachę ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić. Przeciąć na 3 części.

Galaretka:

Galaretkę i żelatynę rozmieszać w 600 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.

Krem:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnuszka i z cukrem oraz odrobiną wody chwilę poddusić. Po ostudzeniu zmiksować blenderem (można przetrzeć przez sito). Mus wymieszać z sokiem cytrynowym i podgrzać do zgęstnienia. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając połączyć (po łyżce) z zimną masą jabłkową.

Dekoracje:

Ścinki/okruszki biszkoptu zmieszać z odrobiną kremu i uformować kuleczki. Obtoczyć w okruchach herbatników. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml wody i odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić na kawałki i udekorować nią ciasto.
Tort z kremem jabłkowym 3-Di
Kuleczki, które powstały z okruszków biszkoptu.