Sposób przygotowania:
Tort z kremem jabłkowym 3-Di
Biszkopty można upiec samemu lub skorzystać ze sklepowych. W tortownicy układać kolejno: biszkopt (nasączyć), krem, biszkopt (nasączyć), krem, dżem, biszkopt (nasączyć), galaretka, dekoracje. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Biszkopt rzucany o średnicy 26 cm: Piekłam większą ilość biszkoptów, w tym z kakao, więc w cieście są różnokolorowe spody. Spokojnie możecie zrobić z jednego rodzaju biszkoptów.
Białka ubić na sztywną pianę i ubijając powoli wsypać cukier a na końcu dodać żółtka. Delikatnie wymieszać z mąkami. Piec 40 minut w 170 stopniach. Od razu po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę zasłaną kocem z około 1/2 metra wysokości. Blachę ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić. Przeciąć na 3 części.
Galaretka:
Galaretkę i żelatynę rozmieszać w 600 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Krem:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnuszka i z cukrem oraz odrobiną wody chwilę poddusić. Po ostudzeniu zmiksować blenderem (można przetrzeć przez sito). Mus wymieszać z sokiem cytrynowym i podgrzać do zgęstnienia. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając połączyć (po łyżce) z zimną masą jabłkową.
Dekoracje:
Ścinki/okruszki biszkoptu zmieszać z odrobiną kremu i uformować kuleczki. Obtoczyć w okruchach herbatników. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml wody i odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić na kawałki i udekorować nią ciasto.
Biszkopt rzucany o średnicy 26 cm: Piekłam większą ilość biszkoptów, w tym z kakao, więc w cieście są różnokolorowe spody. Spokojnie możecie zrobić z jednego rodzaju biszkoptów.
Białka ubić na sztywną pianę i ubijając powoli wsypać cukier a na końcu dodać żółtka. Delikatnie wymieszać z mąkami. Piec 40 minut w 170 stopniach. Od razu po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę zasłaną kocem z około 1/2 metra wysokości. Blachę ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić. Przeciąć na 3 części.
Galaretka:
Galaretkę i żelatynę rozmieszać w 600 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Krem:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnuszka i z cukrem oraz odrobiną wody chwilę poddusić. Po ostudzeniu zmiksować blenderem (można przetrzeć przez sito). Mus wymieszać z sokiem cytrynowym i podgrzać do zgęstnienia. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając połączyć (po łyżce) z zimną masą jabłkową.
Dekoracje:
Ścinki/okruszki biszkoptu zmieszać z odrobiną kremu i uformować kuleczki. Obtoczyć w okruchach herbatników. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml wody i odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić na kawałki i udekorować nią ciasto.