BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zaserwowałam dzisiaj mojej rodzince pyszne ciasto na bazie biszkoptu ,musu jabłkowego oraz ubitej na sztywno śmietany. Ciasto szybko zniknęło ze stołu.

Biszkopt z jabłkami i śmietaną Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

 

  • Biszkopt;
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • kakao 2 pełne łyżki (ciemne),
  • jajka 5 szt,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 36 % 600 ml,
  • fix do śmietany 2 op,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda gorąca około 1/4 szkl,

 

  • sok jabłkowy do nasączenia biszkoptu,
  • mus jabłkowy 1,5 litra (słoiki, mus zeszłoroczny)
  • żelatyna na 1 litr płynu.
  • kakao rozpuszczalne z cukrem do posypania góry ciasta,

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek ,ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem.Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i kakao.

Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.

Spodni blat czyli spód biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki ale już bez papieru, nasączamy sokiem jabłkowym i nakładamy lekko ścięty mus jabłkowy połączony z rozpuszczoną letnią żelatyną.

Następnie na mus nakładamy górę biszkoptu dociskamy lekko i wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

Po wyjęciu na górę nakładamy dobrze ubitą śmietanę 36 % i rozsmarowujemy równo po całej powierzchni.

Górę posypujemy rozpuszczalnym kakao z cukrem.

Masa śmietankowa;

Mocno schłodzoną kremówkę ubijany na sztywno z cukrem pudrem , dodając pod koniec ubijania fix do śmietany.

Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ale letnią żelatyną.

Mus jabłkowy;

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.

Większa połowę obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu do momentu rozgotowania się jabłek i odparowania części soku.

Pozostałe jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do musu, smażymy razem jeszcze około 5 minut, dodajemy cynamon.

Tak przygotowane jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Ja miałam mus zeszłoroczny 1,5 litra do tego dodałam rozpuszczoną żelatynę.(zamiast żelatyny można dodać do gorącego musu galaretkę owocową i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować).
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Białka oddzielamy od żółtek ,ubijamy ze szczyptą soli dodając żółtka na przemian z cukrem
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz z kakao
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka,studzimy i kroimy na dwa blaty
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Mus jabłkowy przekładamy do naczynia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Spód biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki i nasączamy,wylewamy lekko ścięty mus jabłkowy
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Nakładamy górną część biszkoptu lekko dociskając
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Na górę biszkoptu nakłądamy dobrze ubitą na sztywno śmietanę 36 %
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Rozsmarowujemy równo po całej powierzchni
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Górę posypujemy rozpuszczalnym kakao z cukrem