Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek ,ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem.Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i kakao.
Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Spodni blat czyli spód biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki ale już bez papieru, nasączamy sokiem jabłkowym i nakładamy lekko ścięty mus jabłkowy połączony z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Następnie na mus nakładamy górę biszkoptu dociskamy lekko i wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Po wyjęciu na górę nakładamy dobrze ubitą śmietanę 36 % i rozsmarowujemy równo po całej powierzchni.
Górę posypujemy rozpuszczalnym kakao z cukrem.
Masa śmietankowa;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijany na sztywno z cukrem pudrem , dodając pod koniec ubijania fix do śmietany.
Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ale letnią żelatyną.
Mus jabłkowy;
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Większa połowę obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu do momentu rozgotowania się jabłek i odparowania części soku.
Pozostałe jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do musu, smażymy razem jeszcze około 5 minut, dodajemy cynamon.
Tak przygotowane jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Ja miałam mus zeszłoroczny 1,5 litra do tego dodałam rozpuszczoną żelatynę.(zamiast żelatyny można dodać do gorącego musu galaretkę owocową i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować).
Białka oddzielamy od żółtek ,ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem.Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i kakao.
Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Spodni blat czyli spód biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki ale już bez papieru, nasączamy sokiem jabłkowym i nakładamy lekko ścięty mus jabłkowy połączony z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Następnie na mus nakładamy górę biszkoptu dociskamy lekko i wkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Po wyjęciu na górę nakładamy dobrze ubitą śmietanę 36 % i rozsmarowujemy równo po całej powierzchni.
Górę posypujemy rozpuszczalnym kakao z cukrem.
Masa śmietankowa;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijany na sztywno z cukrem pudrem , dodając pod koniec ubijania fix do śmietany.
Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ale letnią żelatyną.
Mus jabłkowy;
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Większa połowę obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu do momentu rozgotowania się jabłek i odparowania części soku.
Pozostałe jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do musu, smażymy razem jeszcze około 5 minut, dodajemy cynamon.
Tak przygotowane jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Ja miałam mus zeszłoroczny 1,5 litra do tego dodałam rozpuszczoną żelatynę.(zamiast żelatyny można dodać do gorącego musu galaretkę owocową i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować).
gusia1000