Sposób przygotowania:
Torcik z musem jabłkowym i ptasim mleczkiem
1. Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Mus jabłkowy:
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około 8-10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt.
3. Ptasie mleczko.
Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce.
Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Mus jabłkowy:
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około 8-10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt.
3. Ptasie mleczko.
Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce.