ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1010]

Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe na suchych drożdżach jest szybko wykonane, puszyste, lekkie i jest idealną bazą do wielu owoców.

Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką

 

  • drożdże suche 7 gram opakowanie,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • sól 1 szczypta,
  • jajka 4 sztuki "M",
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • palma stopiona 100 gram,
  • truskawki 70 dag

 

  • kruszonka:
  • mąka krupczatka 1 szklanka,
  • mąka tortowa 1 szklanka,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma miękka 15 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką
Do misy robota wsypać mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy łyżką wymieszać, wlać letnie mleko, letnią palmę stopioną i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.

Trzy formy silikonowe 20 cm, ciasto wyłożyć do form, poukładać połówki truskawek (jeśli są duże), nakryć ręcznikiem i zostawić na godzinę.

Na kruszonkę palcami utrzeć z podanych składników kruszonkę i posypać kruszonką truskawki.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta wystudzić.
Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką
Ciasto wyrasta tylko w formach, wcześniej nie musi.