ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Wianek drożdżowy z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny wianek drożdżowy z nadzieniem dżemowym, idealne ciasto na śniadanie do kawy, na podwieczorek

Wianek drożdżowy z marmoladą Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wianek drożdżowy z marmoladą

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cukier 1 szklanka,
  • olejek rumowy 2 krople,
  • sól 1 szczypta,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mąka tortowa 70 dag,
  • marmolada 500 gram,
  • woda do posmarowania 1/2 szklanki,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Wianek drożdżowy z marmoladą
Do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru, mąki i zostawić do podrośnięcia na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka, wlać resztę mleka z olejem, olejek rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, (zostawiłam kawałek ciasta do małej keksówki) posmarować dżemem, zwinąć w roladę, włożyć do formy silikonowej 26 cm z kominkiem, posmarować wodą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Wianek drożdżowy z marmoladą
Doskonale smakuje na drugi dzień po upoieczeniu.
Wianek drożdżowy z marmoladą
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Wianek drożdżowy z marmoladą
Zostawiłam mniejszy kawałek ciasta do keksówki.
Wianek drożdżowy z marmoladą
Marmolada jest lepsza od dżemu,jest mniej wodnista.
Wianek drożdżowy z marmoladą
Wianek drożdżowy z marmoladą
Wianek drożdżowy z marmoladą