aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Biszkopt ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

mój najlepszy biszkopt ziemniaczany

Biszkopt ziemniaczany

Składniki:

Biszkopt ziemniaczany

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 15 dkg cukru
  • 3 jaja
  • 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Biszkopt ziemniaczany
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa lub przetrzeć przez sito. Utrzeć do białości żółtka z cukrem i połączyć z ziemniakami. Ubić pianę z białek i wmieszać do masy oraz dodać cukier waniliowy. Można też dodać zmielone migały i łyżkę masła. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej przesianą tartą bułką. Piec ok 30 minut w średnio gorącym piekarniku. Biszkopt ten nadaje się również do przechowywania. smacznego