motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto biszkoptowe z masą i marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie ciasto biszkoptowe. Przygotowane na bazie bitej śmietany. Jest smacznym dodatkiem do popołudniowej kawki.

Ciasto biszkoptowe z masą i marmoladą

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z masą i marmoladą

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

Dodatkowo

  • 15 dkg marmolady
  • 1 czekolada deserowa
  • 5 dkg wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z masą i marmoladą
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mieszając łyżką drewnianą dodajemy po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 170 stopni ok. 40 minut. Zimny biszkopt przecinamy na dwie części.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy ze śnieżkami. Następnie dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej.

Na jeden biszkopt rozprowadzamy marmoladę i 2/3 przygotowanej masy. Przykrywamy drugim biszkoptem i dajemy pozostałą masę. Masę posypujemy wiórkami migdałowymi i polewamy roztopioną czekoladą.

Przygotowane ciasto dajemy do lodówki.