agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Muffiny czekoladowo-kawowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty i szybki przepis na przepyszne muffiny. Przewaga czekolady połączona z nutą kawy sprawia że błyskawicznie znikają:)

Muffiny czekoladowo-kawowe

Składniki:

Muffiny czekoladowo-kawowe

składniki suche

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • szczypta cynamonu

składniki mokre

  • 1 jajko
  • 120 ml oleju
  • 250 ml maślanki

dodatki

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowo-kawowe

Przygotowanie muffin

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub posiekać nożem.

W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.

W drugiej misce łączymy składniki mokre.

Następnie mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Masę wykładamy do papilotek., wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy ok 25 minut .

dekoracja

Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę śmietanki.

Białą czekoladę drobno posiekać.

Ostudzone muffiny udekorować polewą i wiórkami czekoladowymi.