Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ze szpinakiem Leśny mech

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To ciasto jest dość popularne, pełno go na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się i ja, żeby je przygotować, zmniejszyłam ilość cukru i oleju w cieście. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć szpinaku. Bardzo polecam:)

Ciasto ze szpinakiem  Leśny mech Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem Leśny mech

Ciasto:

Masa śmietankowa:

  • 2 śmietany typu ,,Śnieżka``
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
  • 100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
  • 1 zielona galaretka ( dowolny smak )
  • 250 ml gorącej wody ( do galaretki )

Dodatkowo:

  • ziarenka granatu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem Leśny mech
1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. 

3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy. 

4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

 5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić. 

6. Taki wykonanie ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 %. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić. 
Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech
Ciasto ze szpianku, ciasto leśny mech. Pyszne.

Tagi:

ciasto szpinak