Sposób przygotowania:
Biszkoptowy "piernik"
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać przyprawę do piernika i mąkę, ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć po równo do dwóch prostokątnych form o wymiarach 30x25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut. Ostudzić.
Do miodu wlać tyle wody by powstało razem było ok. 200 ml ponczu, wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać na 2 równe części.
Do miski wyłożyć mascarpone, powoli wlewając śmietankę ubić na sztywną masę. Wlać płynny miód, jeszcze raz bardzo krótko zmiksować.
Nasączyć ponczem jeden blat biszkoptu, wyłożyć całą śmietanowo-miodową masę, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem.
Wierzch polać polewą czekoladową.
Do miodu wlać tyle wody by powstało razem było ok. 200 ml ponczu, wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać na 2 równe części.
Do miski wyłożyć mascarpone, powoli wlewając śmietankę ubić na sztywną masę. Wlać płynny miód, jeszcze raz bardzo krótko zmiksować.
Nasączyć ponczem jeden blat biszkoptu, wyłożyć całą śmietanowo-miodową masę, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem.
Wierzch polać polewą czekoladową.
SylaUla
ciasteczka
Czekoladka 2
mocsłodkości
lukrowanepierniczki