dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

Biszkoptowy "piernik"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt o piernikowym smaku, smakuje bardzo miodowo. Wymyśliłam sposób na puszysty, rozpływający się w ustach "piernik". Upiekłam biszkopt z przyprawą do piernika i nasączyłam go wodą z miodem. Przełożyłam go masą śmietanową słodzoną miodem.

Biszkoptowy "piernik"

Składniki:

Biszkoptowy "piernik"

biszkopt

  • 6 dużych jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mąki pszennej

poncz

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ok. 150 ml zimnej wody

masa

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki płynnego miodu

wierzch

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy "piernik"
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać przyprawę do piernika i mąkę, ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć po równo do dwóch prostokątnych form o wymiarach 30x25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut. Ostudzić.

Do miodu wlać tyle wody by powstało razem było ok. 200 ml ponczu, wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać na 2 równe części.

Do miski wyłożyć mascarpone, powoli wlewając śmietankę ubić na sztywną masę. Wlać płynny miód, jeszcze raz bardzo krótko zmiksować.

Nasączyć ponczem jeden blat biszkoptu, wyłożyć całą śmietanowo-miodową masę, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem.

Wierzch polać polewą czekoladową.