Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Biszkopt kakaowy z kremem kokosowym bardzo smakował moim domownikom i gościom. Ciasto warte polecenia.

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Składniki:

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

 

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa kokosowa
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 2 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń kokosowy
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Poncz
  • 0,5 szklanki herbaty
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pozostałe
  • 5 dag czekolady

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Biszkopt

Kakaowy biszkopt z masą kokosową
Do sztywno ubitej piany z białek dodać żółtka.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.

ETAP 2:

Kakaowy biszkopt z masą kokosową
Ubitą masę jajeczną połączyć z mąką i olejem.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki tej z piekarnika lub 2 mniejszych. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.

Krem

Kakaowy biszkopt z masą kokosową
Wiórka kokosowe połączyć z budyniem i gotować przez kilka minut.

1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać wiórki, cukier i mieszając gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić na 10-15 minut aby napęczniały.
W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Połączyć z wiórkami i nie przerywając mieszania gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, ostudzić.

ETAP 4:

Kakaowy biszkopt z masą kokosową
Ostudzony budyń kokosowy zmiksować z masłem.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń z wiórkami. Przyprawić do smaku spirytusem, połączyć z płynną żelatyną, wymieszać.

ETAP 5:

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Zimny biszkopt skropić ponczem przygotowanym z herbaty, cukru i spirytusu. Ciasto przekroić na pół, na 1 kawałek wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

ETAP 6:

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i ozdobnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki, schłodzić.