migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne ciasto z brzoskwinkami i galaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle że na pieczonym spodzie.

Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami

 

  • biszkopt:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • masa serowa:
  • 700 g sera z wiaderka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki soku z brzoskwiń ( lub mleka)

 

  • oraz
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Cały czas ucierać, na końcu dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić na chwile do lodówki aby masa lekko stężała. W tym czasie pokroić brzoskwinie w plasterki. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby masy dobrze stężały. 
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami
Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Cały czas ucierać, na końcu dodać
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami
Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić na chwile do ladówki aby masa lekko stężała.
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami
Pokrojone brzoskwinie ułozyc na masie serowej i zalać tężejącą galaretką.