Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 783]

Biszkopt przekładany masą makową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 260
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasto jest przepyszne! Bardzo lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny.

Biszkopt przekładany masą makową

Składniki:

Biszkopt przekładany masą makową

Forma o średnicy 24-26 cm, biszkopt:

Masa:

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekładany masą makową

Biszkopt:

Biszkopt przekładany masą makową
Jest to przepis na tak zwany biszkopt rzucany.

Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po 1 żółtku. Na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio przesiane mąki. Całość przelać do formy, której dno powinno być wyłożone papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować. Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 170 stopniach. Od razu po upieczeniu tortownicę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Po tej czynności ciasto ponowie wstawić do piekarnika, ostudzić i po tym czasie przekroić na dwie części.

Masa:

Biszkopt przekładany masą makową
Gotowa masa powinna być gęsta i ciepła, aby móc przełożyć nią biszkopt.

Masę makową, jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie oraz opcjonalnie aromat należy dokładnie wymieszać. W międzyczasie w sporym garnku należy rozpuścić i zagotować margarynę. Garnka nie zdejmować z palnika i tłuszcz stopniowo łączyć z masą makową. Całość mieszać i gotować przez kilka minut do zgęstnienia.

Przekładanie:

Biszkopt przekładany masą makową
Masa makowa powinna być równomiernie rozsmarowana.

Blat biszkoptu umieścić w tortownicy i równomiernie posmarować go gorącą masą makową.
Całość przykryć pozostałym biszkoptem.

Dekoracja:

Biszkopt przekładany masą makową
Dekorowanie ciasta jest opcjonalne i zależy od indywidualnego gustu.

Ciasto można opcjonalnie udekorować za pomocą polewy czekoladowej lub lukru i różnych ozdób.