Sposób przygotowania:
Biszkopt przekładany masą makowąBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po 1 żółtku. Na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio przesiane mąki. Całość przelać do formy, której dno powinno być wyłożone papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować. Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 170 stopniach. Od razu po upieczeniu tortownicę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Po tej czynności ciasto ponowie wstawić do piekarnika, ostudzić i po tym czasie przekroić na dwie części.
Masa:
Masę makową, jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie oraz opcjonalnie aromat należy dokładnie wymieszać. W międzyczasie w sporym garnku należy rozpuścić i zagotować margarynę. Garnka nie zdejmować z palnika i tłuszcz stopniowo łączyć z masą makową. Całość mieszać i gotować przez kilka minut do zgęstnienia.
Przekładanie:
Blat biszkoptu umieścić w tortownicy i równomiernie posmarować go gorącą masą makową.
Całość przykryć pozostałym biszkoptem.
Dekoracja:
Ciasto można opcjonalnie udekorować za pomocą polewy czekoladowej lub lukru i różnych ozdób.
SylaUla
gusia1000