Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Biszkopt z masą truskawkową i płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatny biszkopt i przepyszna masa truskawkowa przykryte bitą śmietaną. Bardzo dobre ciasto, które należy do tych wypieków "mniej słodkich". Przepis na blaszkę o wymiarach 20x35.

Biszkopt z masą truskawkową i płatkami migdałowymi

Składniki:

Biszkopt z masą truskawkową i płatkami migdałowymi

biszkopt

masa truskawkowa

  • 1 kg truskawek,
  • szklanka cukru,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru;

masa śmietanowa

ponadto

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą truskawkową i płatkami migdałowymi
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Mąki i proszek do pieczenia łączymy. Pod koniec ubijania białek dodajemy cukier. Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka. Za pomocą łyżki łączymy masę z mąką. Ciasto wylewamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez pół godziny.

Truskawki zagotowujemy ze szklanką wody i cukru. Gdy są miękkie miksujemy za pomocą blendera. Wsypujemy galaretki i wlewamy rozrobiony w pół szklanki wody budyń. Gdy masa zaczyna gęstnieć zestawiamy z ognia i studzimy.

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier i żelatynę. Biszkopt dzielimy na dwie części. Na pierwsza część wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim biszkoptem. Wylewamy pozostałą masę. Na wierzch wykładamy śmietaną.

Ozdabiamy płatkami.

Tagi:

biszkopt