CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Sernik z jabłkami i dżemem mandarynkowo-pomarańczo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik z odciśniętej ricotty w lekkim kruchym cieście. Do tego jabłko i dobrej jakości dżem z mandarynek i pomarańczy, koniecznie ze skórką.

Sernik z jabłkami i dżemem mandarynkowo-pomarańczo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z jabłkami i dżemem mandarynkowo-pomarańczo

ciasto

  • mąka pszenna 250 g + do podsypania
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 małe jajko
  • cukier 55 g
  • 2- 2,5 pełnych łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

sernik

dodatkowo

  • 1 jabłko ok.200 g
  • kilka łyżeczek dobrego dżemu pomarańczowo-mandarynkowego ze skórką

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami i dżemem mandarynkowo-pomarańczo

ciasto kruche

Sernik z jabłkami i dżemem mandarynkowo-pomarańczo
foremka 19-20 cm wyłożona papierem do pieczenia i ciastem

Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 1/2 godziny. Potem około 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia, spód 19-20 cm, bok 3 cm. Pozostałe ciasto zawijamy i schładzamy w lodówce.

sernik

Sernik z jabłkami i dżemem mandarynkowo-pomarańczo
Ciasto przykrywamy cząstkami jabłek i dżemem

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przekładamy na sitko z gazą i lekko odciskamy z wody. Jajko ubijamy z cukrem, potem dodajemy ser, sok z cytryny i mąkę. Wszystko krótko mieszamy do połączenia się składników.

Jabłko obieramy, kroimy na osiem cząstek i rozkładamy na cieście, pomiędzy jabłka kładziemy dżem. Całość przykrywamy masą serową. Resztę ciasta wałkujemy, wycinamy dowolne wzorki i ozdabiamy sernik. Pieczemy w 180 C około 50 minut.

Doskonały sernik na ciepło i zimno.