Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkami i dżemem mandarynkowo-pomarańczociasto kruche
Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 1/2 godziny. Potem około 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia, spód 19-20 cm, bok 3 cm. Pozostałe ciasto zawijamy i schładzamy w lodówce.
sernik
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przekładamy na sitko z gazą i lekko odciskamy z wody. Jajko ubijamy z cukrem, potem dodajemy ser, sok z cytryny i mąkę. Wszystko krótko mieszamy do połączenia się składników.
Jabłko obieramy, kroimy na osiem cząstek i rozkładamy na cieście, pomiędzy jabłka kładziemy dżem. Całość przykrywamy masą serową. Resztę ciasta wałkujemy, wycinamy dowolne wzorki i ozdabiamy sernik. Pieczemy w 180 C około 50 minut.
Doskonały sernik na ciepło i zimno.
SylaUla