Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Biszkopty na wzór lamingtony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oto sposób jak ze zwykłych lub podstarzałych biszkoptów zrobić nowe i efektowne ciasteczka na karnawałowy wieczór i nie tylko.

Biszkopty na wzór lamingtony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopty na wzór lamingtony

 

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 mil mleka
  • 1/3 szklanki kawy
  • 3 łyżki wódki
  • papier do pieczenia
  • patyczek do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty na wzór lamingtony
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mleko. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie 1/3 polewy odlewamy do drugiego naczynia i dodajemy do niej kawę oraz alkohol, to będzie rzadka polewa numer jeden, gęstą nazwiemy numer dwa. Nabijamy biszkopty na patyk, kąpiemy ( trzykrotnie zanurzamy) w polewie numer jeden i przenosimy do polewy numer dwa. Zanurzamy do całkowitego pokrycia się ciastka gęstą masą, strząsamy nadmiar i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do stężenia polewy. Mimo że ciastka nadają się do spożycia po kilkunastu minutach to jednak najlepsze są następnego dnia gdy pierwsza polewa wniknie w ciastko, stanie się ono delikatne i wilgotne.
Biszkopty na wzór lamingtony
Ciasteczka nabijamy na patyczek i kąpiemy w polewie numer jeden
Biszkopty na wzór lamingtony
Następnie zanurzamy w polewie numer dwa i lekko strząsamy nadmiar
Biszkopty na wzór lamingtony
Dokładnie pokryte polewą ciastka obtaczamy dokładnie w wiórkach
Biszkopty na wzór lamingtony
Bez brudzenia rąk układamy ciastka na blasze aby polewa zastygła