alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kostka kokosowa - lamingtony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lamingtony kojarzą nam się z dzieciństwem. Często nasze babcie i mamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów.

Kostka kokosowa - lamingtony

Składniki:

Kostka kokosowa - lamingtony

 

Sposób przygotowania:

Kostka kokosowa - lamingtony
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić w kostkę. Polewa: Margarynę, mleko i cukier zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać by nie zostały grudki z kakao. W ciepłej polewie maczać kostki z ciasta i obtaczać z wszystkich stron w kokosie.