dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Bitki duszone z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bitki wieprzowe duszone wraz z truskawkami. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz z surówką.

Bitki duszone z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki duszone z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Bitki duszone z truskawkami
Mięso płuczemy i oczyszczamy. Kroimy w średniej grubości plastry. Oprószamy solą i pieprzem i lekko tłuczemy tłuczkiem. Każdy plaster mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do garnka. Dodajemy wino, masło i polowe truskawek pokrojonych w kostkę. Wlewamy ok 1/2 szkl wody i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Dusimy, co jakiś czas można podlać wodą. Pod koniec duszenia dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w kostkę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego!
Bitki duszone z truskawkami
Schab płuczemy i czyszczamy, następnie kroimy w plastry.
Bitki duszone z truskawkami
Mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Bitki duszone z truskawkami
Mięso przekłądmay do garnka i dodajemy pozostałe składniki.
Bitki duszone z truskawkami
Pod konie cduszenia doprawiamy solą, pieprazem i cukrem.

Tagi:

schab