reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bitki wieprzowe w sosie myśliwskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bitki jak to bitki, zawsze wyglądają tak samo. Różnorodność smaku zawdzięczają sosom w których są duszone i podawane.

Bitki wieprzowe w sosie  myśliwskim

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie myśliwskim

 

  • 1 kg chudego karczku

 

  • 1/2 litra bulionu/ rosołu

 

  • 1 cebula

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

 

 

 

  • sól pieprz do smaku

 

 

  • 1 duży serek topiony - 100g

 

  • musztarda

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie myśliwskim
Karczek kroimy na plastry grubości około 1 cm. Lekko rozbijamy. Każdy kawałek oprószmy mąką i obsmażamy na gorącym oleju. Cebulkę kroimy w kostkę i złocimy na pozostałym oleju, a bitki smarujemy musztardą. Układamy w rondlu w którym będziemy dusić, dodajemy cebulę, rozmrożone grzyby i przyprawy, podlewamy bulionem. Całość dusimy do miękkość. Gry mięso jest już miękkie wyjmujemy do, a sos z serkiem topionym miksujemy na gładko. Można ominąć miksowanie- wtedy rozdrobniony serek dodajemy przed duszeniem mięsa. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Bitki podałam z kaszą gryczaną i surówką z antywirusową:)

Tagi:

grzyby