edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bitki schabowe w mini marchewce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Idealne danie obiadowe – dobrze smakuje i świetnie wygląda, a ponadto nie jest zbyt pracochłonne. Doskonale pasuje do niego ryż i sałata z sosem winegret

Bitki schabowe w mini marchewce Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bitki schabowe w mini marchewce

 

  • 80 dag schabu środkowego bez kości i warkocza
  • 1 łagodna cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 45 dag mrożonej mini marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe w mini marchewce
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ściąć z wierzchu białą błonę i pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, partiami obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.

W drugim rondlu zagotować szklankę wody, wrzucić zamrożone marchewki, dodać łyżeczkę masła, tymianek i sól do smaku. Gotować tylko tyle, aby marchewka rozmroziła się i zagrzała. Marchewkę razem z wodą przełożyć do rondla z mięsem, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, zagęścić sos. Groszek osączyć z zalewy, dodać do rondla.

Wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minuty, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Bitki schabowe w mini marchewce
W drugim rondlu zagotować szklankę wody, wrzucić zamrożone marchewki, dodać łyżeczkę masła, tymianek i sól do smaku.
Bitki schabowe w mini marchewce
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, partiami obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.
Bitki schabowe w mini marchewce
Marchewkę razem z wodą przełożyć do rondla z mięsem, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Bitki schabowe w mini marchewce
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa.
Bitki schabowe w mini marchewce
Groszek osączyć z zalewy, dodać do rondla.