Sposób przygotowania:
Bitki schabowe z sosem jeżynowym
Kotlety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem.Rozbite kotlety oprószyć solą,pieprzem i obtoczyć w mące.Cebulę drobno posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron na rumiano.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i chwilę smażyć razem.Mięso podlać wodą i dusić do miękkości.Jeżyny umyć,2/3 zmiksować i przetrzeć przez sitko.Bitki wyjąć z sosu.Przetarte i całe jeżyny dodać do sosu i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i ponownie zagotować.Sos doprawić cukrem.Bitki rozłożyć na talerze i polać sosem.Smacznego!
edytaha
Elficzna