Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bitki schabowe są świetną alternatywą dla tradycyjnego kotleta w panierce, duszenie mięsa sprawia, że staje się ono delikatne i kruche.

Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym

Składniki:

Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • 100 g brokuła
  • 40 g naturalnego serka topionego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym
Kawałki schabu lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.

Całość zalewamy wodą i dusimy przez ok. 20 minut.

Brokuła lekko podgotowujemy i blendujemy z serkiem topionym na gładko.

Tak przygotowaną masę dodajemy do mięsa i ponownie dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z natką pietruszki. 

Tagi:

schab sos danie