Sposób przygotowania:
Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików
Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez noc. Następnego dnia gotować do miękkości przez ok. 30 min. Wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, a powstały wywar zostawić do podlania mięsa. Schab pokroić w cienkie 1-1,5 cm plastry. Rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Cebulkę pokroić i można wrzucić, aby zeszkliła się razem z bitkami. (Ja podsmażałam osobno, a potem wszystko dusiłam w Multicookerze, tylko dlatego, ze patelnia ma większą powierzchnię do podsmażania). Do mięsa i cebulki dodać pokrojone grzyby, zalać wodą w której były gotowane. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz trochę soli i pieprzu. Dusić przez ok.1 godz, (aż mięso będzie kruche) Jeśli zajdzie potrzeba można dolać trochę wody. Pod koniec duszenia zagęścić mąką, a jeśli wolimy jaśniejszy i bardziej kremowy sos proponuję dodać trochę śmietany.
zbysiowa
Hrabina w kuchni
Dziękuję, ja jestem prosta dziewczyna, więc prosto gotuję :)
anemon
Hrabina w kuchni
Lubię zapach lasu i grzybów.