Sposób przygotowania:
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą
Farsz: Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dodajemy do ugotowanych ziemniaków i rozgniatamy tłuczkiem. Otrzymane pure łączymy z rocittą, wsypujemy młody jęczmień i przyprawiamy do smaku.
Ciasto: mąkę przesiać, dodać olej rzepakowy i stopniowo dolewać wodę cały czas zagarniając i mieszając mąkę. "Kluchy" z zawilgoconej mąki zagniatamy aż do uzyskania elastycznego ciasta.
Dzielimy na dwie połowy i jedną przekładamy do miski przykrytej ściereczką.
Pozostawioną połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm (można delikatnie podsypać mąką, ale ostrożnie, żeby dobrze się sklejało).
Wycinamy krążki, np. szklanką, filiżanką, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi.
Układamy na desce/tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Okrasa: cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Wyszło mi 30szt.
Ciasto: mąkę przesiać, dodać olej rzepakowy i stopniowo dolewać wodę cały czas zagarniając i mieszając mąkę. "Kluchy" z zawilgoconej mąki zagniatamy aż do uzyskania elastycznego ciasta.
Dzielimy na dwie połowy i jedną przekładamy do miski przykrytej ściereczką.
Pozostawioną połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm (można delikatnie podsypać mąką, ale ostrożnie, żeby dobrze się sklejało).
Wycinamy krążki, np. szklanką, filiżanką, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi.
Układamy na desce/tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Okrasa: cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Wyszło mi 30szt.