MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pomysł na te pierogi wpadł bo musiał ;) Córcia chciała lepić, więc zrobiłam farsz z tego co miałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi kolorem ;) Ale nie jest to składnik obowiązkowy, można pominąć :)

Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą

Ciasto

Farsz

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 250 g serka ricotta
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • sól ziołowa do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Okrasa

Sposób przygotowania:

Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą
Farsz: Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dodajemy do ugotowanych ziemniaków i rozgniatamy tłuczkiem. Otrzymane pure łączymy z rocittą, wsypujemy młody jęczmień i przyprawiamy do smaku.

Ciasto: mąkę przesiać, dodać olej rzepakowy i stopniowo dolewać wodę cały czas zagarniając i mieszając mąkę. "Kluchy" z zawilgoconej mąki zagniatamy aż do uzyskania elastycznego ciasta.

Dzielimy na dwie połowy i jedną przekładamy do miski przykrytej ściereczką.

Pozostawioną połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm (można delikatnie podsypać mąką, ale ostrożnie, żeby dobrze się sklejało).

Wycinamy krążki, np. szklanką, filiżanką, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi.

Układamy na desce/tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Okrasa: cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Wyszło mi 30szt.  
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą
Pure ziemniaczano-brokułowe mieszamy z serkiem
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą
Nakładamy farsz na krążek i sklejamy dokładnie
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą
Pierogi układamy na desce oprószonej mąką
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą

Tagi:

dania pierogi