Sposób przygotowania:
Kurczak na zielonej łące
1. Kurczak: Olej mieszam z przyprawami. Marynatą nacieram kurczaka. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Mięso razem z marynatą przekładam na blachę. Na mięsie układam kawałki masła. Piekę 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
2. Warzywa: Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Fasolę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję ugotowane warzywa. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Przygotowane warzywa układam na talerzu. Na warzywach kładę upieczonego kurczaka i podaję.
2. Warzywa: Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Fasolę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję ugotowane warzywa. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Przygotowane warzywa układam na talerzu. Na warzywach kładę upieczonego kurczaka i podaję.
SylaUla