Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kurczak na zielonej łące

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Kurczak na zielonej łące- doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Kurczak na zielonej łące

Składniki:

Kurczak na zielonej łące

Kurczak

  • 1 kurczak,
  • 100 ml oleju,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,

Warzywa

Sposób przygotowania:

Kurczak na zielonej łące
1. Kurczak: Olej mieszam z przyprawami. Marynatą nacieram kurczaka. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Mięso razem z marynatą przekładam na blachę. Na mięsie układam kawałki masła. Piekę 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem. 

2. Warzywa: Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Fasolę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję ugotowane warzywa. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

3. Przygotowane warzywa układam na talerzu. Na warzywach kładę upieczonego kurczaka i podaję. 

Tagi:

kurczak mięso