Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bitki w sosie kalarepkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bitki z wieprzowego schabu w sosie z tartą kalarepką... Mój sposób na przemycenie dzieciom warzyw w obiedzie:)

Bitki w sosie kalarepkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki w sosie kalarepkowym

 

  • 4 plastry wieprzowego schabu bez kości
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • przyprawa do mięs do smaku
  • 1 kalarepka
  • 1 mała cebula
  • 1 kostka mięsna
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie kalarepkowym
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, każdy przekroić na pół. Kawałki mięsa kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą, posypać przyprawą do mięs. Mięso z obu stron mocno zrumienić. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć. Dodać kalarepkę i również ją podsmażyć. Do mięsa z kalarepką wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody. Zawiesinę wlać do sosu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Bitki w sosie kalarepkowym
Rozbite tłuczkiem i przyprawione mięso rumienione na oleju.
Bitki w sosie kalarepkowym
Pokrojona w kostkę cebula dodana do mięsa.
Bitki w sosie kalarepkowym
Obrana i starta na tarce kalarepka dodana do mięsa z cebulą.
Bitki w sosie kalarepkowym
Mięso z kalarepką zalane wodą z dodatkiem kostki mięsnej.