Sposób przygotowania:
Bitki w sosie kalarepkowym
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, każdy przekroić na pół. Kawałki mięsa kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą, posypać przyprawą do mięs. Mięso z obu stron mocno zrumienić. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć. Dodać kalarepkę i również ją podsmażyć. Do mięsa z kalarepką wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody. Zawiesinę wlać do sosu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.