Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Bitki w sosie z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, domowe bitki w sosie.

Bitki w sosie z kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki w sosie z kluskami

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie z kluskami
Mięso pokroić w plastry, oprószyć vegetą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę pokroić w grube plastry, czosnek w talarki, paprykę w paski. Marchew i pietruszkę w słupki. Mięso mocno podsmażyć na oleju z obu stron, następnie dodać cebulę i czosnek. Mięso zalać wodą, dusić ok. 15 min. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól oraz mąkę i wyrobić masę, uformować kluski z dziurką. Gotować je w osolonym wrzątki prze kilka minut. Dodać do sosu resztę warzyw i dusić do miękkości mięsa. Do sosu dodać odrobinę gałki, pieprz i sól do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić sos. Podawać z kluskami i surówką lub buraczkami.
Bitki w sosie z kluskami
Mięso pokroić i oprószyć przyprawami, warzywa pokroić.
Bitki w sosie z kluskami
Mięso dobrze podsmażyć, dodać do niego cebulę i czosnek.
Bitki w sosie z kluskami
Według przepisu przygotować kluski, ugotować je w osolonym wrzątku.
Bitki w sosie z kluskami
Sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną.

Tagi:

jajko jajka