Sposób przygotowania:
Bitki w sosie z kluskami
Mięso pokroić w plastry, oprószyć vegetą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę pokroić w grube plastry, czosnek w talarki, paprykę w paski. Marchew i pietruszkę w słupki. Mięso mocno podsmażyć na oleju z obu stron, następnie dodać cebulę i czosnek. Mięso zalać wodą, dusić ok. 15 min. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól oraz mąkę i wyrobić masę, uformować kluski z dziurką. Gotować je w osolonym wrzątki prze kilka minut. Dodać do sosu resztę warzyw i dusić do miękkości mięsa. Do sosu dodać odrobinę gałki, pieprz i sól do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić sos. Podawać z kluskami i surówką lub buraczkami.