Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Bitki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na prosty do zrobienia obiad? Bitki wieprzowe duszone z cebulką. Nie wymagają dużego nakładu pracy i szczególnych umiejętności kulinarnych, a świetnie smakują -zwłaszcza w połączeniu z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.

Bitki wieprzowe

Składniki:

Bitki wieprzowe

 

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka bulionowa
  • szlanka wody
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe
Mięso kroimy na kotlety, cienko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy posiekanym drobno czosnkiem. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące, a następnie krótko obsmażamy na oleju.

Cebulkę kroimy w piórka.

Kostkę bulionową rozpuszczamy w wodzie.

Mięso przekładamy do garnka, podlewamy bulionem, dorzucamy listki laurowe i cebulę. Mięso dusimy pod przykryciek około godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.