Sposób przygotowania:
Bitki z szynki wieprzowej
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości około 12-15 mm. Każdy plaster rozbić tłuczkiem, z obu stron oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, partiami obsmażyć plastry mięsa (tak, aby nie puściły soku) z obu stron na rumiano. Obsmażone odkładać na talerzyk. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Obsmażone mięso włożyć z powrotem do rondla, zalać gorącą wodą, tak aby tylko było przykryte, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dosolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku roztartym majerankiem, pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Mąkę (ilość zależna od ilości sosu) rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i gotować jeszcze kilka minut do jego zgęstnienia.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Obsmażone mięso włożyć z powrotem do rondla, zalać gorącą wodą, tak aby tylko było przykryte, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dosolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku roztartym majerankiem, pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Mąkę (ilość zależna od ilości sosu) rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i gotować jeszcze kilka minut do jego zgęstnienia.