bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką.

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym
Umyte mięso kroimy w plastry, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pierz i gotujemy do miękkości mięsa.

Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, przekładamy do garnka z mięsem. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.

Bitki podajemy z kluskami śląskimi i dowolna surówką.

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym
Umyte mięso z szynki kroimy w cienkie plastry.
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym
Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju.
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy.
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym
sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.

Tagi:

cebula