kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Tradycyjne bitki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wołowe jest w mojej rodzinie bardzo lubiane i często je przyrządzamy. Bitki według tego przepisu przygotowywała moja babcia.

Tradycyjne bitki wołowe

Składniki:

Tradycyjne bitki wołowe

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne bitki wołowe
1. Mięso pokroić w poprzek włókien, po czym rozbić na cienkie plastry. Każdy oprószyć solą, pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na roztopionym, gorącym tłuszczu, w głębokiej patelni, około 5 minut.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.

3. Usmażone wcześniej bitki przełożyć na patelnie, podlać delikatnie wodą i dusić do miękkości, pod przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny. Co jakiś czas podlewać wodą.